Digitale oplossingen ontwerpen is een teamopdracht

Waarom zou je bij het ontwerp van een digitale oplossing een team van ontwerpers inzetten en niet één individuele ontwerper? Brengt dit wel meerwaarde? We geven 3 concrete redenen waarom wij geloven dat ontwerpen geen geïsoleerde job is.

Craftsmen

Soms is 1+1 = 3. Een team levert betere resultaten dan één individu.

Octoo

01

Synergie

Het eerste idee is niet altijd het beste. Het beste idee komt ook niet altijd uit één hoofd. De kans op succes vergroot wanneer we voldoende ideeën identificeren en combineren.

Mensen, en ontwerpers in het bijzonder, tillen hun werk en elkaar naar een hoger niveau als ze feedback geven en krijgen van elkaar. Door elkaar uit te dagen en op ideeën verder te bouwen, worden oplossingen gevormd die vanuit één ontwerpvisie niet bereikt kunnen worden. Oplossingen die meer waarde of impact hebben. Samenwerken biedt ook de mogelijkheid om assumpties en denkfouten vroegtijdig te identificeren. Hoe vroeger en sneller dit gebeurt, hoe efficiënter men tot een oplossing kan komen.

Door mensen met hun unieke expertise in te zetten, krijgen klanten de best mogelijke behandeling van hun probleem.

Octoo

02

Minder risico

Digitaal product ontwerp is een gevarieerd domein geworden met heel veel specialisaties. We kunnen o.a. onderscheid maken tussen onderzoek, interactie ontwerp, user interface ontwerp en grafisch ontwerp. Elke discipline vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Niet elke ontwerper kan alles even goed.

Het zou jammer zijn om een oplossing te zien falen omdat één specifieke competentie niet of onvoldoende aanwezig is. Een ketting is net zo sterk als zijn zwakste schakel. De kwaliteit van de oplossing hangt uiteindelijk sterk af van de kwaliteiten van de mensen die eraan meewerken. Eén team met een mix van verschillende mensen helpt om individuele zwaktes op te vangen.

Collaboration workshop
03

Slimme investering

Kwaliteit kost geld. Het brengt ook op in de vorm van oplossingen met meerwaarde of besparingen door efficiëntie. Meer mensen inzetten is duurder. Mensen met ervaring zijn ook duurder. De meerwaarde die een expert met specifieke ervaring brengt, is niet continu nodig. Tijdens de ontwikkeling van een product kunnen heel wat activiteiten, mits een goede begeleiding, ook door minder ervaren mensen uitgevoerd worden.

Een team met een goede mix van ervaren en minder ervaren mensen kan kwaliteit en kost in balans houden. Met een goede ondersteuning kunnen goede resultaten kostenefficiënt worden behaald. Aangezien mensen ook evolueren, kan de exacte samenstelling na verloop van tijd wijzigen. De nood aan ondersteuning van een ervaren expert wordt op termijn steeds kleiner.

Geloof jij ook in de kracht van een team?

Werkt jouw ontwerper op een eiland? Mis je specifieke expertise om het gebruiksgemak te verbeteren? Heb je geen idee hoe je productiever kan werken?